ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα προϊόντα μαρμάρου, πωρόλιθου, γρανίτη, τεχνομαρμάρου και τεχνογρανίτη διατίθονται σε διάφορες μορφές από την εταιρία μας.
Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες.

Όγκοι

Όγκος μαρμάρου, γρανίτη, πωρόλιθου, είναι το εκμεταλλεύσιμο πέτρωμα το οποίο εξορύσσεται από το λατομείο συνήθως στο βουνό. Ένας όγκος μπορεί να είναι διαστάσεων μέχρι και 3,00m(μήκος)Χ1,50m(πλάτος)Χ1,50m(ύψος) και από 2-10m3 , ανάλογα με το λατομείο από όπου προέρχεται και τα μηχανήματα τα οποία το εξορύσσουν. Μπορεί, επίσης, να είναι ακανόνιστα κομμένος ή ορθογωνισμένος (με τη μέθοδο της συρματοκοπής).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά κυβικό μέτρο (m3).

Μασίφια

Μασίφια είναι τα προϊόντα των όγκων είτε σε μεγάλες πλάκες πάχους άνω των 5 εκατοστών είτε σε λιθοσώματα (κουτούκια) κατάλληλων σχημάτων και διαστάσεων.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά κυβικό μέτρο (m3).

Στα προϊόντα των παρακάτω κατηγοριών μπορεί να ποικίλει η επεξεργασία (υφή) της επιφάνειας είτε σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, είτε για λόγους αισθητικούς.

Πλάκες

Πλάκες είναι τα προϊόντα ενός όγκου από μάρμαρο, γρανίτη, πωρόλιθο κ.ά. που παράγονται με ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται τελάρα κοπής όγκων. Οι πλάκες μπορεί να έχουν πάχος 2 ή 3 εκατοστά και διαστάσεις μήκους από 2,50-3,00m και πλάτους από 1,30-1,80m. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία της επιφάνειας τους (γυάλισμα, αντικέ, ζαγρέ κ.ά.).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Πλάκες για δάπεδα

Οι πλάκες για δάπεδα είναι συνήθως πάχους 2εκ. όταν πρόκειται για οικιακή χρήση, ξενοδοχεία, τράπεζες, καταστήματα, αυλές κ.ά. και πάχους 3εκ. για δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμια, αεροδρόμια, νοσοκομεία), σε σχήματα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα, σε διαστάσεις τυποποιημένες (π.χ. 30Χ30, 40Χ40, 30Χ60, 60Χ60) ή ειδικές και μπορεί να έχουν επιφάνειες ακατέργαστες ή κατεργασμένες (γυαλισμένες, ματ, αντικέ, ζαγρέ-κτυπητές, αμμοβολισμένες, καμένες).

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Πλάκες για επενδύσεις τοίχων (ορθομαρμαρώσεις), εσωτερικές - εξωτερικές

Οι πλάκες για επενδύσεις τοίχων είναι σε διάφορα σχήματα και διαστάσεις, συνήθως παραλληλόγραμμα, πάχους 2εκ. όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σε σιδηροκατασκευή (όψεις καταστημάτων) ή με ειδική κόλλα για μάρμαρα σε τοιχοποιία ή μπετό (μπάνια, είσοδοι πολυκατοικιών, εσωτ. διακοσμητικοί τοίχοι) και 3εκ. όταν τοποθετούνται με μηχανική στήριξη (αγκύρια). Πολλές φορές έχουν κατεργασία στα σόκαρα για αρχιτεκτονικούς λόγους ή οπές για τη στήριξη των αγκυρίων.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Στις παρακάτω κατηγορίες όπου χρειάζεται επεξεργασία σοκορου(φινίρισμα ακμής).

Ειδικές διαστάσεις

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν όλα τα προϊόντα που κόβονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε κατασκευής για διάφορες εφαρμογές, σε πάχος 2 ή 3εκ, όπως για παράδειγμα:

  • Ποδιές (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο κάτω μέρος του παραθύρου, έχουν συνήθως νεροσταλλάκτη, κατ' επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Κατωκάσια – κατώφλια (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο κάτω μέρος της πόρτας ή της μπαλκονόπορτας, κατ' επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Ουρανοί (τα κομμάτια που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του παραθύρου ή της πόρτας, κατ' επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Λαμπάδες (τα κομμάτια που τοποθετούνται στα πλαϊνά μέρη του παραθύρου ή της πόρτας, κατ' επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)
  • Μπαλκονοποδιές (τα κομμάτια που τοποθετούνται στους εξώστες, βεράντες και ταράτσες, είτε κάτω από τα κιγκλιδώματα, είτε πάνω στα τοιχία, έχουν συνήθως νεροσταλλάκτη, κατ' επιλογή επεξεργασμένο σόκορο)

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Σκάλες - κλιμακες, εσωτερικες - εξωτερικες

Το κάθε σκαλοπάτι απαρτίζεται από δύο μέρη: το πάτημα (βατήρα) πάχους 3εκ. πλατους 28-34 εκ και το ρίχτι (μέτωπο), πάχους 2εκ.και πλατους 14-16εκ.

  • Ίσια σκαλοπάτια: εδώ ανήκουν τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια
  • Λοξά : εδώ ανήκουν τα σφηνοειδή σκαλοπάτια (απαραίτητα τα πατρόν για το κόψιμό τους)
  • Πλατύσκαλα πάχους 2εκ. (όπως οι δαπεδοστρώσεις)

Η τιμή στις σκάλες υπολογίζεται ανά τρέχον μέτρο και περιλαμβάνει το πάτημα (3εκ), το ρίχτι (2εκ.) και το φινίρισμα της ακμής (μισό πομπέ, μορέλο κ.ά, βλ. φινιρίσματα ακμών). Βέβαια πολλές φορές μπορεί εκτός από την κλασσική αυτή επιλογή να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές μορφές σκάλας, όπως 2εκ πάτημα-2εκ. ρίχτι (ίσως και σκωτία), 2εκ πάτημα με φαλτσογωνία, και ρίχτι επίσης με φαλτσογωνία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι στα σκαλοπάτια μπορεί να γίνει και ζαγρέ λωρίδα, πάχους 5εκ. συνήθως, για αντιολισθιτικό αποτέλεσμα.

Σοβατεπί

Τα σοβατεπί είναι οι λωρίδες που τοποθετούνται στα περιθώρια των δαπέδων, δηλαδή στην περίμετρο και στις επαφές με τα κατακόρυφα στοιχεία (τοίχους) και έχουν ύψος συνήθως 7εκ. Το πάχος τους τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να είναι 1,3εκ., σπανιότερα μπορεί να έχουν πάχος 2εκ. Μπορεί να επεξεργαστεί το σόκορο στην εμφανή του μεριά ή και να μείνει ακατέργαστο.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τρέχον μέτρο (μμ).

Σκαλομέρια

Τα σκαλομέρια είναι ό,τι ακριβώς και τα σοβατεπί, αλλά τοποθετούνται στα πλαϊνά μέρη των σκαλοπατιών.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τρέχον μέτρο (μμ).

 

Πάγκοι - πλάτες: Κουζίνας - Bar

Πάγκοι ονομάζονται οι πλάκες πλάτους 60-70εκ., ελεύθερου μήκους και πάχους 2εκ., 3εκ., ή με την τεχνική της φαλτσογωνίας από 4εκ. και πάνω. Στα εμφανή του μέρη γίνεται επεξεργασία της ακμής (βλ.επεξεργασία ακμών). Όπου είναι απαραίτητο, ανοίγονται τρύπες για την προσαρμογή του νεροχύτη (υποκαθήμενου ή επικαθήμενου) και της εστίας.

Πλάτη είναι οι πλάκες πάχους 2εκ. οι οποίες τοποθετούνται κάθετα στον πάγκο της κουζίνας και έχουν πλάτος συνήθως 55-60εκ. και αντικαθιστούν τα πλακάκια τοίχου. Μερικές φορές μπορεί να έχουν πλάτος 10-20εκ. ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις της κατασκευής.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα μάρμαρα και τους φυσικούς γρανίτες, επιλέγονται πολύ συχνά για αυτή τη χρήση και τεχνογρανίτες - quartz.

Πάγκοι - πλάτες: Μπάνιου

Είναι οι πάγκοι που τοποθετούνται πάνω στα έπιπλα μπάνιου ή στις κτιστές κατασκευές των μπάνιων. Μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα (ορθογώνια ή καμπύλα). Ισχύουν σε αυτούς όσα προαναφέρονται για τους πάγκους κουζινών.

Τζάκια

Οι πλάκες που χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις τζακιών μπορεί να έχουν διάφορες διαστάσεις, να είναι είτε ορθογώνιες είτε βάσει πατρόν. Σε αυτή την κατηγορία συχνά χρησιμοποιούνται μασίφια ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε σχεδίου. Πολλές φορές απαιτούνται ειδικές κατεργασίες όπως επεξεργασίες ακμών, φαλτσογωνίες, κολλήματα κ.ά. για να καταλήξουμε στο τζάκι της αρεσκείας σας σε στυλ παραδοσιακό - ρουστίκ, κλασσικό, νεοκλασικό και μοντέρνο (minimal).

Καλλιτεχνήματα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν διάφορες ειδικές κατασκευές όπως: κολώνες (δωρικές, ιωνικές, κορινθιακές), κιονόκρανα, κάγκελα, γλυπτά, αγάλματα, καμάρες, συντριβάνια, κρήνες, φουρούσια, μπορντούρες, παραστάσεις δαπέδων και τοίχων, ταφικά μνημεία, εκκλησιαστικές εφαρμογές, ντουζιέρες, μπανιέρες, τραπέζια, παγκάκια, βάζα, BBQ κ.ά.

Πισίνες

Στην κατηγορία αυτή χρησιμοποιούνται μάρμαρα, πωρόλιθοι και γρανίτες που τοποθετούνται περιμετρικά της πισίνας ως επιχείλια όταν αυτή είναι τύπου Skimmer, ενώ στις πισίνες υπερχείλησης, εκτός από τα επιχείλια, χρησιμοποιούνται σχάρες και φάσες. Τα παραπάνω είδη μπορούν να έχουν πολλές μορφές επεξεργασίας είτε των ακμών τους, είτε των επιφανειών τους.

Σκαπιτσαριστά

Σκαπιτσαριστά είναι τα μικρά κομμάτια μαρμάρου που έχουν συνήθως διαστάσεις 8Χ22Χ1, 10Χ30Χ2 και η επιφάνειά τους είναι ανάγλυφη και τραχειά. Χρησιμοποιούνται για επενδύσεις τοίχων.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).

Ψηφίδες

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ψηφιδωτά από μάρμαρα ή πωρόλιθους που είναι ενοποιημένα και κολλημένα πάνω σε δίχτυ, σχηματίζοντας πλακάκι 30Χ30.

Οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).